Скандалът с пламналото сметище, което съсипа мост на магистрала Струма, и последвалите

...
Скандалът с пламналото сметище, което съсипа мост на магистрала Струма, и последвалите
Коментари Харесай

Пътната агенция откри 120 сметища, курници и купи сено под мостове

Скандалът с пламналото бунище, което съсипа мост на автомагистрала " Струма ", и последвалите медийни разкрития за още противозаконни " обекти " в рискова непосредственост до основни шосета принудиха пътната организация да започне спешна инспекция. Във вторник АПИ гордо регистрира резултати - инспектирани са 3800 пътни уреди и открити " единствено "  120 нарушавания. 

Оказва се, че под носа на локалната и централната власт компании, жители и селяни са трансформирали площадки под мостове и надлези в депа и " складови бази " за всевъзможен вид отпадъци - от автомобилни гуми и строителни материали като греди и тухли до битови отпадъци като мебели, дюшеци и т.н. От пътната организация споделиха, че проверяващите са се натъкнали даже на кокошарници и на ограждения за овце и крави, а също и на купи сено, както и на селскостопанска техника, паркирана на сянка под магистрално трасе. Шефът на АПИ Георги Терзийски даде и съответни образци - отпадъци, сено и кошари, оградени с греди и талашит, били открити над Бели Вит на пътя за Тетевен, под моста в село Крушаре на пътя Сливен - Ямбол, под надлез на пътя Кубрат - Русе, на пътя Омуртаг - Котел и други По груби сметки разчистването на тези противозаконни сметища и депа ще коства над 2 млн. лв..

Най-странното в докладваните резултати е, че скупчвания на отпадъци, нелегални постройки и огради са открити единствено по второстепенни пътища и не проличава да има нередности по автомагистрали и първокласни пътища. Преди седмица следствие на Медиапул разкри, че големи бунища има освен под моста при Дупница, само че и под други виадукти по магистрала  " Струма " - край Суходол, при Мало и Големо Бучино. Публикуваните фотоси демонстрираха, че там са струпани керемиди, умивалници, дюшеци, кофи, бетон, дрешници и други За тях АПИ нищо не сподели. 

А макар доклада за открити 120 противозаконни сметища и постройки дотук пътната организация е наложила единствено два акта за нарушавания - евентуално тъй като е мъчно да се открият виновниците. А санкциите са повече от скромни. Единият акт е за компанията " Грома холд " (бившата " Агромах " ), превърнала сянката под моста на " Струма " при Бело поле в паркинг за строителна техника, камиони и леки коли. Нарушението бе огласено от БНР, след което АПИ разгласи, че компанията неотложно би трябвало да си изнесе машините на позволено място. " Грома " ще бъде санкционирана, само че единствено с 1000-3000 лв. - толкоз предвиждал законът. Другата санкция е заради ограден овчарник край Ловеч. Тя е още по-смешна като размер -  200 до 500 лева

 

АБСУРД 

Пламналото сметище  на моста под " Струма " продължава да ражда парадокси. Георги Терзийски изясни, че организацията блъснала на камък, когато се пробвала да премахне  " вторичните първични материали " на компанията " Феникс запас ", чийто притежател Кольо Илиев е единственият упрекнат до момента за пожара. Отпадъците от депото, които отново могат да пламнат, били натоварени, но компетентните институции - РИОСВ-Перник и община Дупница, не показали къде да се транспортират. А екоинспекцията оповестила, че боклуците не са отпадъци, а са суровина за преправка и би трябвало да бъдат върнати в депото на " Феникс запас ". Освен това АПИ е пробвала да разчиства само депото, тъй като то е на държавен терен, само че не и прилежащите планини от отпадък, които са с непостоянен притежател. Така боклукът под моста на Джерман остава като цъкаща бомба - поради вероятен нов пожар.

 

ПАРИ ЗА СМЕТ

Георги Терзийски изрази дълбокото си страдание, че вместо за ремонт на пътищата милиони ще хвърчат за разчистване на бунища. Той моли жителите да не изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места, тъй като това след време ще бръкне в джоба на  всички данъкоплатци. Там където нарушителите не могат да бъдат открити, с цел да платят за почистването, отпадъците се местят за сметка на бюджета, разясни шефът на АПИ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР